Zadanie
Michał05: Zd27.Uzasadnij że punkty A(1,3),B(3,7),C(1006,2013) leżą na jednej prostej.
30 paź 23:08
Adamm: prosta y=ax+b
3=a+b
7=3a+b
a=2
b=1
y=2x+1
do którego należy punkt C
odp. : wszystkie punkty leżą na prostej y=2x+1
30 paź 23:14
Eta:
Wystarczy pokazać,że współczynniki kierunkowe prostych AB, AC, BC są równe
wniosek: punkty A, B, C leżą najednej prostej
30 paź 23:18
Michał05: Dziękuję bardzo za pomoc.
30 paź 23:40
Eta:
Na zdrowie ....
30 paź 23:41
Michał05: Dobranoc wszystkim

.
30 paź 23:48
5-latek: lub
| 1 3 1|
| 3 7 1| =0
|1006 2013 1 |
jesli ten wyznacznik =0 to punkty leza na jednej prostej
31 paź 00:17