granica z logarytmem
Ola: Rozwiązuje ten przykład i otrzymuje 1 a w odpowiedziach mam 0 , czy ja cos zle robie czy może
są błędy?

granica (Krysicki Włodarski A.matematyczna)
| | 27log o podst.3 z n | |
n→∞ |
| |
| | 16log o podst.2 z n | |
po przekształceniu tych logarytmów czyli mam n
log podst.3 z 27 i podobnie zrobiłam z
mianownikiem aby otrzymac
potęgi w postaci liczb naturalnych , skorzystałam ze wzoru n+1/n i otrzymałam 1
30 paź 21:48
Adamm: 27=3
3
16=2
4
korzystając z tego że a
logab = b
30 paź 21:50
Ola: aaa faktycznie nie skróciłam

dziękuje
30 paź 22:28
Ola: | | 8log o podst. 2 z n | |
a w tej |
| wyjdzie 1/2 ? w odp. mam tez 0  |
| | 2n | |
30 paź 23:03
30 paź 23:05
Ola: ale skąd 0? n3 to ∞ a 2n też∞
30 paź 23:11
Ola: skorzystałam z an+1/an
30 paź 23:13
Ola: też i wyszło mi 1/2
30 paź 23:13
Adamm: | | n3+3n2+3n+1 | | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
an+1= |
| = |
| an+ |
| an+ |
| an+ |
| an |
| | 2*2n | | 2 | | 2n | | 2n2 | | 2n3 | |
ciąg ten jest zbieżny ponieważ a
n>0 oraz od pewnego n jest malejący
a
n+1<a
n
0<n
3−3n
2−3n−1 co jest od pewnego n dodatnie
oznaczmy zatem lim a
n = g, wtedy
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | |
lim an+1 = lim |
| an+ |
| an+ |
| an+ |
| an= |
| | 2 | | 2n | | 2n2 | | 2n3 | |
g=0, granica to 0
30 paź 23:21
Adamm: sorry że tak to zrobiłem, nie wiem do końca jak wyrazić granice tego ciągu bez żadnych
pomocniczych twierdzeń
30 paź 23:26
Ola: rozumiem

dziekuję mimo wszystko, ale jednak dalej to do mnie nie do końca przemawia
30 paź 23:36