dowód
matematykastudia: Niech a1=1 i an+1= √1+an
Udowodnić, że ciąg (an) jest zbieżny i wyznaczyć jego granicę.
30 paź 21:05
Adamm: a
n>0, można to udowodnić indukcyjnie
a
n+1−a
n=
√1+an−a
n
załóżmy że
√1+an>a
n
1+a
n>a
n2
0>a
n2−a
n−1
Δ=5
od pewnego n mamy więc a
n>a
n+1
ciąg jest zatem malejący od pewnego momentu, oraz wiemy że a
n>0, dlatego jest
zbieżny
oznaczmy lim a
n = g, lim a
n= lim a
n+1 = lim
√1+an =
√1+g
g=
√1+g
g
2−g−1=0, rozwiązania już znamy, tylko jedno jest dodatnie, a jest nim
30 paź 21:16
Adamm: źle napisałem z tą monotonicznością, może to poprawię, albo zrobi to ktoś inny
30 paź 21:25
ICSP: Monotonicznośc przez indukcje :
1o a2 > a1
2o załozenie : an + 1 > an
3o teza : an + 2 > an + 1
Dowód :
an + 1 > an
an + 1 + 1 > an + 1
√an + 1 + 1 > √an + 1
an + 2 > an + 1
30 paź 21:33
Adamm: a1≤2
zakładając że an≤2
1+an≤3
√1+an≤√3<2
zatem ciąg jest ograniczony z góry, stąd zbieżny, a granice masz na górze
30 paź 22:06