zadania
Michał05: zd26 Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego wynosi 8,a suma sześciu początkowych wyrazów tego
ciągu wynosi 28.Oblicz różnie tego ciągu.
Czy dobrze zacząłem to rozwiązywać?
a1=8
a1+a2+a3+a4+a5+a6+a7+a8=28
a2=8+r
a1+...a6=28+5r
30 paź 21:01
Saizou :
an=a1+(n−1)r
a1+...+a8=8*a1+(1+2+3+4+5+6+7)r=28
30 paź 21:05
Adamm: pomieszałeś strasznie
6*8+15r=28
15r=−20
30 paź 21:06
Saizou :
6 początkowych ... eh zasugerowałem się zapisem Michała
powinno być
a1+...+a6=6*a1+(1+2+3+4+5)r=28
30 paź 21:09
Michał05: dziękuje
30 paź 21:10