matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdz pierwiastki danego rowania
kasia:
nie rozwiązując równiania x
2
−x−2=0, oblicz wartosc wyrazenia
3x
1
2
+5x
1
x
2
+3x
2
2
4x
1
x
2
2
+4x
1
2
x
2
mianownik sobie rozpisałam ale na licznik nie mam pomysłu
10 sty 15:14
_emDżi_:
3(x
1
2
+x
2
2
) +5x
1
x
2
= 3[x
1
+x
2
]
2
−2x
1
x
2
+5x
1
x
2
10 sty 15:23
Eta:
"pomysł" taki
x
1
2
+x
2
2
= ( x
1
+x
2
)
2
− 2x
1
*x
2
L=3( x
1
2
+x
2
2
)+ 5x
1
*x
2
=3( x
1
+x
2
)
2
−2x
1
*x
2
+5x
1
*x
2
=3( x
1
+x
2
)
2
+3x
1
*x
2
M= 4x
1
*x
2
( x
2
+x
1
) podstaw dane ze wzorów Viete
'
a
−b
x
1
+x
2
=
a
c
i x
1
*x
2
=
a
10 sty 15:26
_emDżi_:
Hm "pomysł" taki ? Zły?
10 sty 15:28