Hania: Podstawą graniastosłupa prostego jest kwdrat o boku długości 12 cm. Wysokośc
graniastosłupa jes równa 24 cm. Oblicz długość przekątnej graniastosłupa/
5 lis 17:24
życzliwa:
wyliczmy najpierw przekątną podstawy, wynosi ona 12√2
a przekątna graniastosłupa to √122+(12√2)2=√864=4√54
5 lis 17:46
Hania: Obliczenia są dla mnie jasne. Mogłabyś napisać z jakiej właśności skorzystałaś bo nie za
bardzo wiem co z czego wynika chodzi mi o przekątną graniastosłupa (podstawe wiem)
Z góry dziękuje
5 lis 17:56
bbb:
4V 54= 4 V6*9 = 4*3V6= 12 V6
5 lis 18:01
b.: Z tw. Pitagorasa korzystamy.
Konkretniej, powiedzmy, że dolna podstawa ma (kolejno) wierzchołki A,B,C,D,
a górna - A', B', C' i D' (przy czym A' leży nad A, B' nad B, itd.)
Trójkąt o wierzchołkach ACC' jest prostokątny (kąt prosty przy wierzchołku C),
bok AC to przekątna podstawy, bok CC' to wysokość, a bok AC' to przekątna
graniastosłupa.
5 lis 18:30
Hania: Dzięki wielkie teraz już wiem skąd
5 lis 19:01