równania
Piotrek: Rozwiąż równanie
x2+|x|−12=0
więc wychodzi x∊{−4,−3,3,4}, w odpowiedzi jest x∊{−3,3} i nie wiem czemu te czwórki odpadły
30 paź 20:54
Adamm: x
2+|x|−12=0
Δ=49
|x|=−4 lub |x|=3
|x|=−4 jest równaniem sprzecznym, jak coś nieujemnego może być ujemne?
30 paź 20:58
Eta:
x2= |x|2
|x|2+|x|−12=0 ⇒ (|x|+4)(|x|−3)=0 ⇒ |x|= −4 sprzeczność v |x|=3 ⇒ x=−3 lub x= 3
30 paź 20:58
Saizou :
Zauważmy, ze x2=|x|2, zatem mamy równanie
|x|2+|x|−12=0 podstawiając t=|x|, t≥0 otrzymujemy
t2+t−12=0
(t−3)(t+4)=0
t=3 lub t=−4 zatem t=3
|x|=3 stąd x=3 lub x=−3
30 paź 21:00
Piotrek: Zrobiłem wcześniej podobnie jak Adamm i coś musiałem zepsuć.
Zrobię teraz jak Saizou, dzięki wszystkim za pomoc.
30 paź 21:05
Eta:
30 paź 21:06