matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj zbieżność
KK:
Zbadaj zbieżność z Kryterium Couchy'ego
∞
(arctg n)
n
∑
10
n
n=1 so...
(arctg n)
n
arctg n
lim
n
√
= lim
=
10
n
10
30 paź 20:39
Adamm:
Cauchy'ego ?
30 paź 20:41
KK:
tak, literówka
30 paź 20:42
Adamm:
π
lim arctg(n) =
2
30 paź 20:43
KK:
π
ok, czyli
⇒ zbieżny
20
dzięki
π
Zastanawiałam się nad tym, ale jak zwykle chciałam użyć odwrotnie (arctg
=
∞
)
2
30 paź 20:46
Adamm:
lim arctg(n)=π/2, bo lim(x→π/2
−
) tg(x) =
∞
30 paź 20:48