ciężkie granice
Pati: Tak jak w tytule

jak się za to zabrac ?

lim
√ n10 − 2n2 +2
n→
∞
n→
∞
30 paź 20:19
Adamm: 1)
n√n10≤a
n≤
n√2n10
na mocy tw. o 3 ciągach lim a
n = 1
2)
| √n | | 1 | |
| = |
| |
| √n+√n+√n | | √1+√1/n+√1/n3 | |
30 paź 20:23
Pati: ok ale czy na pewno w 1 mozna tak zapisać z tw. o 3 ciagach że mamy pierwiastekn−tego stopnia?
30 paź 20:28
Pati: bo w pierwotnej granicy mamy pierwiastek stopnia 2 ?
30 paź 20:29
Adamm: a racja, nie zauważyłem, bo ciągle dostaje przykłady z n−tym pierwiastkiem
lim √n10−2n2+2 = lim n5√1−2/n8+2/n10 = ∞
30 paź 20:32
Pati: w odp. mam 1 więc pewnie błąd bo z tego nie wyjdzie nic innego jak
∞? , chyba że byłby to
n−stopnia to 1
dzięki bardzo
30 paź 20:34
Pati: pierwiastek n−tego stopnia*
30 paź 20:35