ciezko
misia: tg 3x ≥ 1
3 sin x = 2cos
2 x
30 paź 19:17
Adamm:

tg(3x)≥1=tg(π/4)
z rysunku wiemy że równanie spełnia
π/4+kπ≤3x<π/2+kπ gdzie k∊ℤ
π/12+kπ/3≤x<π/6+kπ/3
x∊<π/12+kπ/3;π/6+kπ/3)
30 paź 19:24
Adamm: 3sinx=2cos
2x
3sinx=2−2sin
2x
2sin
2x+3sinx−2=0
Δ=9+16=25
x=π/6+2kπ lub x=5π/6+2kπ
30 paź 19:27
Adamm:

(sinx−
√2/2)(sinx+
√2/2)≤0
−
√2/2≤sinx≤
√2/2
z rysunku wiemy że
x∊(−π/4+2kπ;π/4+2kπ)∪(3π/4+2kπ; 5π/4+2kπ)
30 paź 19:31
Adamm: tam powinny być przedziały domknięte
30 paź 19:31
Adamm: (3π/4+2kπ; 5π/4+2kπ) i ten przedział jest źle, powinno być
x∊<−π/4+2kπ;π/4+2kπ>∪<7π/4+2kπ; 9π/4+2kπ>
30 paź 19:33
Adamm: czekaj, <−π/4+2kπ;π/4+2kπ>∪<7π/4+2kπ; 9π/4+2kπ> to są te same przedziały, przepraszam
za zamiszanie, jednak powinno być x∊<−π/4+2kπ;π/4+2kπ>∪<3π/4+2kπ; 5π/4+2kπ>
30 paź 19:41