matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Róźnowartościowość
Taka sytuacja :
Zbadaj roznowartosciowosc funkcji f w podanym zbiorze A
2
x
−2
−
x
f(x)=
, A=R
2
x
+2
−
x
30 paź 18:45
Adamm:
2
x
−2
−x
2
y
−2
−y
weźmy
=
y to oczywiście nie jest oznaczenie
2
x
+2
−x
2
y
+2
−y
funkcji (2
y
+2
−y
)(2
x
−2
−x
)=(2
x
+2
−x
)(2
y
−2
−y
) (2
2y
+1)(2
2x
−1)=(2
2x
+1)(2
2y
−1) 2
2x+2y
+2
2x
−2
2y
−1=2
2x+2y
−2
2x
+2
2y
−1 2
2x
=2
2y
x=y funkcja jest różnowartościowa
30 paź 18:52