Ciągłość funkcji
ratr: Wykaż korzystając z twierdzenia Darboux, że funkcja f (x) = x4 − 5x3−7x2+3, x należy do
R, przyjmuje wartość −160.
Przeczytałem to twierdzenie z 10 razy i nadal nie wiem co tu zrobić. Błagam pomóżcie.
30 paź 18:38
Adamm: mamy f(0)=3
próbujemy
f(2)=−49, jeszcze nie to
f(3)=−114, nie
f(4)=−173 ok
zgodnie z tw. Darboux istnieje takie c∊(3; 4) że
f(c) = −160
30 paź 18:43
Adamm: czekaj, tw. Darboux jest nieco inne, weźmy funkcję
g(x)=x4−5x3−7x2+3+160, mamy g(3)=46, g(4)=−13
zgodnie z tw. Darboux istnieje c∊(3; 4) takie że
g(c)=0 ⇔ f(c)=−160
30 paź 18:46
ratr: Poczekaj bo udowodniles że funkcja g(x) przyjmuje wartość −160 a nie f(x). Trochę się pogubiłem
30 paź 18:50
Adamm: nie, udowodniłem że funkcja g(x) przyjmuje wartość 0, co jest równoważne z tym że
f(x) przyjmuje wartość −160
30 paź 18:53
ratr: Faktycznie dziena

!
30 paź 18:55
Adamm: ponieważ g(x)=f(x)+160, a istnieje taki x że g(x)=0 czyli 0=f(x)+160, f(x)=−160
30 paź 18:55