Granica
marekzlodzi: przy n − > nieskończoność
(1/3)2 − 1/n(1/4)n+1/n2
30 paź 18:32
Adamm:
1/9−0
= [
] = ∞
0+
30 paź 18:39
marekzlodzi: moj blad: 1/3 tez jest do potegi n
30 paź 18:41
Adamm:
(1/3)n−1/n
(1/3)nn2−n
=
(1/4)n+1/n2
(1/4)nn2+1
(1/3)nn2−n
0−∞
lim
= [
] = −∞
(1/4)nn2+1
0+1
30 paź 19:04
Adamm: weźmy ciąg an=(1/3)nn2
1
1
an+1=(1/3)n+1*(n+1)2=
((1/3)n(n2+2n+1))=
(an+2an/2+an/n2)
3
3
an+1<an
n2/3+2n/3+1/3<n2
0<2n2/3−2n/3−1/3 co jest prawdziwe od pewnego n zatem
ciąg jest od pewnego miejsca malejący, ograniczony jest również ponieważ an>0
jest więc zbieżny, oznaczmy lim an = g wtedy lim an = lim an+1 =
1
1
= lim
(an+2an/2n+an/n2) =
g
3
3
1
g=g
3
g=0
tak można udowodnić tą granicę, drugie podobnie