Lecacy pocisk w pret
Dawid: Pocisk lecący poziomo trafił w ciało zawieszone na bardzo lekkim (masę zaniedbać) i sztywnym
pręcie i utkwił w nim. Masa pocisku jest 1000 razy mniejsza od masy ciała. Odległość od punktu
zawieszenia pręta od środka ciała wynosi l = 1 m. Znaleźć prędkość pocisku, jeżeli pręt z
ciałem odchylił się wskutek zderzenia z pociskiem o kąt a = 10°.
Jestem straszna noga z fizyki i nie wiem jak sie za to zabrac

.
g:

Oznaczenia: m=masa pocisku, M=1000*m=masa ciała,
v
1=prędkość pocisku, v
2=prędkość ciała zaraz po uderzeniu pocisku.
Z zasady zachowania pędu (M+m)*v
2 = m*v
1/1001.
| | v22 | |
Ciało nabiera energii kinetycznej (M+m)* |
| , która po odchyleniu |
| | 2 | |
o kąt α zamienia się całkowicie w energię potencjalną (M+m)*g*dh.
dh = l − l*cosα
| | v22 | |
(M+m)* |
| = (M+m)*g*dh ⇒ v2 = √2*g*dh, v1 = 1001*v2. |
| | 2 | |