Ile można utworzyć liczb siedmiocyfrowych
Ania: Ile można utworzyć liczb siedmiocyfrowych o niepowtarzających się cyfrach?
a) parzystych
b) nieparzystych
Bardzo proszę o pomoc
30 paź 18:22
Mila:
{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}− zbiór cyfr
{0,2,4,6,8}− cyfry parzyste
wszystkich 7− cyfrowych o różnych cyfrach:
9*9*8*7*6*5*4=544 320
a) cyfra jedności 0
9*8*7*6*5*4
cyfra jedności ze zbioru {2,4,6,8}, zero nie może wystąpić na pierwszej pozycji:
4*(8*8*7*6*5*4)
9*8*7*6*5*4+4*8*8*7*6*5*4=8*7*6*5*4*(9+4*8)=275 520 liczb parzystych
b)544 320−275 520=268 800 liczb nieparzystych
30 paź 19:00
Eta:
30 paź 19:03