pochodna funkcji
Martyna: Pochodna, pomocy...
jakim sposobem wychodzi tutaj sec
6x
30 paź 17:48
5-latek: A wiesz co to jest funkcja y=sec(x) ?
30 paź 17:49
5-latek: Funkcji sec(x) i cosec(x) juz sie obecnie nie uzywa
Ale wolfram uzywa . Wiec tam masz krok po kroku jak liczy
30 paź 17:53
Adamm: (tgx)' = sec
2x
czyli pochodna wynosi sec
2x(1+2tg
2x+tg
4x)=sec
2x(1+tg
2x)
2=sec
2x(sec
2x)
2=sec
6x
30 paź 17:53
Adamm: 5−latek chyba nie chodziło mu o samego secansa
30 paź 17:53
Adamm: | | 1 | | 1 | |
ale gdybyś nie wiedział to sec(x)= |
| a csc(x)= |
| |
| | cos(x) | | sin(x) | |
30 paź 17:55
Adamm: nie wiedziała raczej
30 paź 17:56
5-latek: Wspomne jeszcze o jednej zapomnianej juz funkcji trygonometrycznej a mianowicie
sinus versus
Mozna ja bylo wyrazic przez cosinus
sin vers(x)= 1−cos(x)
30 paź 18:05
Jack: Krzysiu
to nie tak ze sie nie uzywa, bo w Polsce sie nie uzywa,za to w Ameryce (z tego co pamietam) sie
uzywa
30 paź 18:10
5-latek: Witaj

No widzisz . To dlatego wolfram pokazuje
30 paź 18:12