Rozwiązywanie trójkątów prostokątnych
Wujas: Jedna z przyprostokatnych trójkąta jest o 2 krótsza od przeciwprostokatnej. Środkowa
poprowadzona do tej przyprostokatnej ma długość 2√6 Oblicz miary kątów ostrych tego trójkąta
i długość jego pozostałych środkowych.
30 paź 17:02
PW:

Z twierdzenia Pitagorasa zastosowanego w dwóch widocznych trójkątach prostokątnych
x
2 + y
2 = z
2
Po odjęciu stronami dostajemy
\Wiemy, że z = x+2 i t = 2
√6, a więc
| | 3 | |
|
| x2 = (x+2)2 − (2√6)2. |
| | 4 | |
Rozwiązaniem tego równania kwadratowego jest x = 8 (ale sprawdź rachunki!). Wynika stąd, że
− jest to jednocześnie sinus drugiego z kątów ostrych.
Znalezienie pozostałych środkowych nie powinno sprawić kłopotu − poprowadzona do boku y za
pomocą twierdzenia Pitagorasa, a poprowadzona do przeciwprostokątnej − z twierdzenia
kosinusów.
30 paź 17:30
Eta:
Jeżeli x=8 i z=10 to środkowa t ≠ 2√6
30 paź 17:43
PW: | | 4 | | 2 | |
Oczywiście pomyliłem się, powinno być x = 4, a więc cosα = |
| = |
| |
| | 4+2 | | 3 | |
30 paź 17:44
Eta:

a>1
(a−1)
2+b
2=s
2 i [2(a−1)]
2+b
2=4a
2
a
2−2a+b
2−23=0 i b
2−8a+4=0 ⇒ b
2= 8a−4
to a
2+6a−27=0 ⇒(a+9)(a−3)=0 ⇒
a=3
zatem : |AB|=6 , |AC|= 4 , |BC|= 2
√5
środkowe: |CD|=a=
3 i |AF|=
√42+(√5)2=
√21
sinα=cosβ=............⇒ α=.... β=....
30 paź 17:57
PW: Mądre oznaczenia
30 paź 18:04
PW: ... ale nie rozumiem dlaczego |CD| = a.
30 paź 18:11
Eta:
Żarty ?
30 paź 18:17
PW: Nie, może mam zaćmienie. Napisz, niech się nie dręczę.
30 paź 18:19
Jack: ja tez tego nie wiem
30 paź 18:20
PW: O licho, promień okręgu opisanego!
30 paź 18:22
Eta:

Rysunek dla właściciela postu ... gdyby zadał takie (banalne) pytanie

dla
PW
30 paź 18:22
Jack: jaaa, faktycznie
30 paź 18:23
PW: Nabieram coraz większego przekonania, że to Ty, Eta, wymyślasz te zadania.
30 paź 18:23
Eta:
30 paź 18:23
Eta:
O co Ty
PW mnie podejrzewasz?
Leniwa ostatnio jestem bo mi korzonki dokuczają
( nie mylić z "korzonkiem"
30 paź 18:31