Wyznacznik macierzy
GRUB: |8 8 7 4|
|9 7 9 5| 6w2 − 9w4
|7 5 8 7| 8w3 − 7w1
|6 4 9 8| 7w4 − 6w3
Jest to macierz kwadratowa 4 stopnia i mamy obliczyć jej wyznacznik. Korzystając z rozwinięcia
Laplace'a wychodzi mi prawidłowy wynik, jednak przekształcając ją do macierzy trójkątnej, aby
policzyć łatwo wyznacznik jako iloczyn elementów stojących na głównej przekątnej nie zawsze
wychodzi mi prawidłowy wynik, tak jak np. tutaj, jeżeli zrobię operacje, które zapisałem
wyżej. Wiem, że błąd ten bierze się z nieznajomości jakie operacje mogę przeprowadzić, dlatego
zwracam się z prośbą o sprawdzenie gdzie leży błąd

Obok zapisałem operacje jakie chciałbym wykonać. Wiem, że mnożąc dany wiersz bądź kolumnę przez
jakiś skalar to tyle razy zwiększa się nam wyznacznik.
Według mnie problem leży w tym, że odejmuje przeskalowany wiersz, który będzie ulegał zmianie i
nie biorę tej zmiany pod uwagę w danych momencie np. 6w2− 9w4, a elementy w4 zmienią się na
7w4 − 6w3
Czy mogę takie operacje zastosować ?
30 paź 16:29
GRUB: Cosik się sknociło...
|8 8 7 4|
|9 7 9 5| 6w2 − 9w4
|7 5 8 7| 8w3 − 7w1
|6 4 9 8| 7w4 − 7w3
30 paź 16:29
GRUB: Ktoś coś ?
30 paź 19:28
jc: Od dowolnego wiersza możesz odjąć inny wiersz pomnożony przez dowolną liczbę.
Jeśli pomnożysz wybrany wiersz przez liczbę, to wyznacznik też pomnoży się
przez tą liczbę. Można tak liczyć, a na koniec podzielić.
| 2 3 | = | 2 3| = 2
| 4 7 | | 0 1|
|2 3| = (1/2)| 2 3 | = (1/2) | 2 3 | = 1
|5 8| | 10 16| | 0 1 |
Lepiej jednak tak nie licz.
30 paź 19:43
GRUB: Tak, znam tę właściwość. Bardziej chodzi mi czy operacje, które zapisałem są prawidłowe np. w
tym przykładzie w jednym kroku w2 = 6w2 − 9w4 przy czym wiersz 4 (w4) również jest zmieniany.
Nie potrafię tego wytłumaczyć słownie, rozwiąże kawałek i mam nadzieję, że ktoś zrozumie o co
mi chodzi

|8 8 7 4|
|9 7 9 5| 6w2 − 9w4
|7 5 8 7| 8w3 − 7w1
|6 4 9 8| 7w4 − 6w3
Poprzez podane operacje elementarne dostaniemy:
|8 8 7 4|
|0 6 −27 −42|
|0 −16 15 28|
|0 −2 15 14| i całość mnożymy przez 1/336.
Czy to jest poprawne przekształcenie wyjściowego wyznacznika ?
30 paź 21:33
jc: w2 = 6w2 − 9w4 rozumiem tak: najpierw drugi wiersz mnożysz
przez 6, a potem odejmujesz od niego wiersz 4 pomnożony przez 9.
Nowy wyznacznik = 6 * stary wyznacznik.
Metoda poprawna, ale może doprowadzić do ogromnych liczb.
Znany jest algorytm tak samo szybki, bez ułamków i bez tak dużych liczb.
30 paź 23:29
5-latek: Szkoda ze juz nie ma cie [P[GRUB}} na forum bo widze ze lubisz duze liczby i przede
wszystkim ulamki a mam ukald rownan ktrory muszse rozwiazac metoda bezwyznacznikowa Gaussa .
Wielka szkoda .
31 paź 00:22
GRUB: Tak, dokładnie o to mi chodzi jc, z tym, że w tym samym kroku zmieniam wiersz 4 (w4 = 7w4 −
6w3) i nie wiem czy trzeba tą (tę?) zmianę wziąć pod uwagę przy zmianie drugiego wiersza.
Mógłbyś rozwinąć swoją myśl odnośnie tego algorytmu ?
31 paź 18:30