| 1 | ||
x = | a | |
| 3 |
| 1 | 1 | √3 | 10 | √3 | ||||||
y2 = a2 + | a2 − 2 a* | a * | = | a2 − | a2 = | |||||
| 9 | 3 | 2 | 9 | 3 |
| 10 − 3√3 | ||
= ( | }a2 | |
| 9 |
| √ 10 − 3√3 | ||
y = | *a | |
| 3 |
| α | 0,5 x |
| |||||||||||||
sin | = | = | |||||||||||||
| 2 | y |
|
| √3 | 1 | |||
W II wierszu zamiast | ma być | ![]() | ||
| 2 | 2 |
| x | √3 | |||
tgα= | = | |||
| 3x√3 | 9 |
| 2tgα | 3√3 | |||
tg(2α)= | = ........ = | ≈0,3992 ⇒2α≈ | ||
| 1−tg2α | 13 |
| 1 | 1 | 1 | 10 | 3 a2 | 7 | |||||||
y2 = a2 + | a2 −2 a* | a* | = | a2 − | = | a2 | ||||||
| 9 | 3 | 2 | 9 | 9 | 9 |
| √7 | ||
y = | a | |
| 3 |
| α |
| √7 | |||||||||||||
sin | = | = | |||||||||||||
| 2 |
| 14 |
| α | 7 | |||
sin2 | = | |||
| 2 | 196 |
| α | 7 | 189 | ||||
cos2 | = 1 − | = | ||||
| 2 | 196 | 196 |
| α | √189 | |||
cos | = | |||
| 2 | 14 |
| α | α | √7 | √189 | √1323 | ||||||
sin α = 2 sin | * cos | = 2* | * | = | ||||||
| 2 | 2 | 14 | 14 | 98 |