Mam granicę w której trzeba skorzystać z twierdzenia
Dociekliwy : Jak obliczyć granicę ,bo wiem że muszę przekształcić na równanie z sumą żeby skorzystać z
twierdzenia
ale nie wiem jak
| | 1 | | a | |
lim n→∞ (1− |
| )n. Twierdzenie to lim n→∞ (1+ |
| )n=en |
| | n | | n | |
30 paź 16:20
Janek191:
lim an = e−1
n→∞
30 paź 16:22
Janek191:
Skąd takie twierdzenie ?
n→
∞
30 paź 16:23
Dociekliwy : W wykłaniku liczby e powinno być "n". Można je wyprowadzić w oparciu o nierówność Brenolliego.
30 paź 16:29
Dociekliwy : *nierówność bernoulliego
30 paź 16:29
Adamm: nie, nie powinno
n nie jest stałą liczbą
30 paź 16:30
Dociekliwy : A dlaczego lim an jest równe e
−1

Czy można to zrobić bez użycia twierdzenia ?
Z góry dziękuję
30 paź 16:31
30 paź 16:33
Dociekliwy : Przepraszam za pomyłkę rzeczywiście powinno być a
30 paź 16:36
PW: Prostym przekształceniem można to pokazać:
| | 1 | | n−1 | | 1 | | 1 | |
(1− |
| )n = ( |
| )n = |
| = |
| = |
| | n | | n | | | | | |
| | 1 | |
Pierwszy czynnik dąży do |
| , drugi − do 1. |
| | e | |
30 paź 16:37