matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
destroyer :
Korzystając z definicji granicy udowodnij, że:
2n + 1
a)lim
= 2
n + 1
b)lim2
n
= +
∞
n + 1
c)lim
=1
n
30 paź 15:36
g:
2n+1
a) dla dowolnie małego ε istnieje takie N, że dla kazdego n > N: |
− 2| < ε
n+1
b) dla dowolnie dużego M istnieje takie N, że dla każdego n > N: 2
n
> M c) podobnie jak a)
30 paź 15:45