ciagi
destroyer : Zbadaj monotoniczność i ograniczonosc funkcji ciągów, a następnie odpowiedz, czy ciąg jest
zbieżny:
a)an= n/2n
b)an=√n+2−√n
c)an=2n/n!
d)an=n/n+1+1/n
e)an=1/n cos n π
30 paź 15:29
ICSP: a) :
an = n/2n , an + 1 = 1/2 * (n + 1)/2n
(an + 1)/an = 1/2 * (1 + 1/n) ≤ 1 , więc ciąg jest nierosnący a zatem ograniczony od góry
przez swój pierwszy wyraz. Dodatkowo posiada tylko wyrazy dodatnie, więc jego ograniczeniem od
dołu jest dodowolna liczba ujemna.
Ciąg ograniczony i monotoniczny jest zbieżny.
30 paź 15:37