wyznacz granicę z twierdzenia o trzech ciągach
Studencik : Korzystając z twierdzenia o trzech ciągach wyznacz granicę;
n√1+5n2+3n5
dochodzę do równania 〖lim〗┬(n→
∞)
n√3*3n5 i nie wiem jak dalej postępować
30 paź 14:57
Adamm: 1≤1+5n2+3n5≤9n5
1≤n√1+5n2+3n5≤n√9n5
lim 1 = 1
lim n√9n5 = [ 1*15 ] = 1
na mocy tw. o 3 ciagach lim n√1+5n2+3n5 = 1
30 paź 15:00
Adamm: licząc lim n√9n5 skorzystałem z granicy lim n√n = 1 oraz lim n√a = 1 dla a>0
30 paź 15:01
jc: Adamm, dlaczego część rachunków umieszczasz w nawiasie kwadratowym?
30 paź 15:09
Adamm: postać graniczna
30 paź 15:12
Studencik : Dziękuję bardzo. A czy p2n+1{3n} również będzie 1

(pierwiastek 2n+1 stopnia z 3n )
30 paź 15:12
jc: Adamm, co to jest postać graniczna?
30 paź 15:15
Adamm: | | 1 | |
po prostu zamiast zapisywać np. lim (x→0−) |
| = −∞ piszę to w postaci |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
lim (x→0−) |
| = [ |
| ] = −∞ |
| | x | | 0− | |
| | x2−25 | | 0 | |
lub np. zamiast lim (x→5) |
| = [ |
| ] |
| | x−5 | | 0 | |
czemu? szczerze to nie wiem
30 paź 15:19