2321321321
mati: (8−4i3+i)7 Jak wyliczyć ten przypadek? cosφ i sinφ mają wartości inne niż z tabelki, więc
nie mogę określić α0
Mianownik może być mało widoczny: znajduje się tam (3+i)
30 paź 14:57
PW: Próbowałeś pomnożyć licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika, tzn. przez (3 − i)?
30 paź 15:02
Jack:
Najpierw zrob
a potem wynik podnies do
7.
30 paź 15:35
mati: Tak próbowałem, wyszło 2−2i, gdzie cosφ=1, sinφ=−1, a dla takich wartości jednocześnie nie
istnieje α0
30 paź 15:37
ICSP: | | 1 | | 1 | | π | | π | |
2 − 2i = 2√2( |
| − |
| i) = 2√2(cos(− |
| +isin(− |
| )) |
| | √2 | | √2 | | 4 | | 4 | |
30 paź 15:50
||: trzeba było pokazać swoje obliczenia
30 paź 15:53
mati: Nieważne, zapomniałem podnieść do kwadratu przy obliczaniu modułu, wszystko się zgadza
30 paź 15:55
Jack:
30 paź 16:16