Szukanie płaszczyzny zawierająca prostą i odległą od punktu A
Patryk : Odległośc punktu od płaszczyzny w R3
Znaleźć płaszczyznę zawierającą prostą p:x=y=z i odległą od punktu A(1,0,0) o 1/2.
30 paź 14:26
Mila:
k
→=[1,1,1] wektor kierunkowy prostej
prosta leży w płaszczyźnie i przechodzi przez punkt (0,0,0)
π: ax+by+cz=0, d=0
n
→=[a,b,c] gdzie : [1,1,1] o [a,b,c]=0⇔
a+b+c=0
| | |a*1+b*0+c*0| | | 1 | |
d(A=(1.0,0),π)= |
| = |
| ⇔ |
| | √a2+b2+c2 | | 2 | |
a+b+c=0
3a
2=b
2+c
2
dla c=2
a+b=−2
3a
2=b
2+4
rozwiązuj i sprawdź, czy spełnione warunki zadania
30 paź 19:22
Patryk : dziękuje

wszystko już jasne jak słońce
30 paź 20:29
Mila:
30 paź 20:34
Patryk : mogę zapytać o jeszcze jedno zadanie? też miałem problem przez dłuższy czas
| | ⎧ | x+y−z−1=0 | |
| znaleźć prostą k przecinającą proste p: | ⎩ | x−y+z+1=0 | i q: x=0, y=−1+t, z=t,
|
równoległą do płaszczyzny π: x+y+z=0 i odległą od niej o
√3
30 paź 20:50
Mila:
1) napisz równanie parametryczne prostej p, przyjmij z=t
2)trzeba zobaczyc jakie to proste
30 paź 21:07
Mila:
z=s
30 paź 21:08
Patryk : q: (0,−1,0) + (0,1,1)t
ale nie wiem jak zamienić prostą p z postaci krawędziowej na parametryczną
30 paź 21:11
Patryk : już wiem jak
p: (0,2,1) + ( 0,−2,−2)s
są równoległe
30 paź 21:26
Mila:
1) równanie parametryczne prostej p
np. tak:
Przyjmuję z=s parametr
x+y=s+1
x−y=−s−1
2x=0
p: równanie parametryczne
x=0
y=1+s
z=s
−−−−−−−−−−−
p→=[0,1,1] wektor kierunkowy prostej p
q→=[0,1,1] proste są równoległe
leżą w płaszczyźnie YOZ
2)
π: x+y+z=0
n→=[1,1,1] wektor normalny płaszczyzny
3)
m: szukana prosta, m ||π
Wektor kierunkowy: [a,b,c] gdzie :
[a,b,c] o [1,1,1]=0
a+b+c=0
Teraz myśl, poszukaj w notatkach.
30 paź 21:38
Patryk : nie wiem co dalej
30 paź 21:49
Mila:
Dobrze wyznaczyłeś równanie prostej.
Wystarczy wyznaczyć (chyba ) punkt przecięcia prostej m z jedna prostą p lub q.
Q=(0,k,l)
m:
x=0+a*r
y=k+b*r
z=l+c*r gdzie r∊R
30 paź 21:55
Mila:
Też na razie nie wiem, będę mysleć.
30 paź 21:56
Mila:
Pojawi się JC to podpowie.
30 paź 22:04
Patryk : z prostą q: (0,1,0) + (0,1,1)t
czyli
O+a*r=0
k+ b*r=−1+t
l+ c*r=t tak?
mieszają mi się już te literki
30 paź 22:06
Patryk : ok, to na razie i tak dziękuje za pomoc
30 paź 22:07
Mila:
Tak, poczekaj na JC.
30 paź 22:07