Rozwiąz równanie
Anka: Witam może ktos powie jak się za to zabrać ?

(Nie było mnie wtedy w szkole jak tłumaczył
nauczyciel)
Na stronie z wart.bezwględna nie moge doszukać się jakiegos podobnego przykładu

Oto moje równanie: |x+1|=|x−1|
30 paź 14:13
Adamm: |x+1|=|x−1|
x+1=x−1 lub x+1=−x+1
1=−1 lub x=0
x=0 jest rozwiązaniem
30 paź 14:24
Ania : dziekuje
30 paź 14:28
Jack:
Mozesz to rozwiazac na kilka sposobow...(Pierwszy bedzie najprostszy)
1) zarowno po lewej jak i po prawej stronie znaku rownosci mamy wartosc bezwzgledna,
a wartosc bezwzgledna z dowolnej liczby jest ≥ 0, zatem mozemy podniesc do kwadratu.
(Pamietamy oczywiscie, ze |x| =
√x2)
|x+1| = |x−1| /
2
(x+1)
2 = (x−1)
2
Teraz w tym momencie mozemy to zrobic dwoma sposobami :
1o
wszystko na lewo
(x+1)
2 − (x−1)
2 = 0
teraz ze wzoru a
2−b
2 = (a−b)(a+b)
(x+1−x+1)(x+1+x−1) = 0
2(2x) = 0
x=0
====
2o
po prostu wymnazamy wszystko, czyli majac (x+1)
2 = (x−1)
2
x
2 + 2x + 1 = x
2 − 2x + 1
4x = 0
x = 0
====
Jak widzimy mamy to samo

Teraz drugi sposob
2)
|x+1| = |x−1|
z def. wartosci bezwzglednej
x+1 = − |x−1| lub x+1 = |x−1|
Niech x+1 = − |x−1| bedzie pierwszym przypadkiem , oznaczymy jako 1
0
a to bedzie drugim przypadkiem x+1 = |x−1| −> 2
0
zatem najpierw 1
0
x+1 = − |x−1| /*(−1)
−x −1 = |x−1|
i znowu z def. wartosci bezwzglednej
x−1 = −x − 1 lub x−1 = −(−x−1)
2x = 0 lub x−1 = x +1
x=0 lub −1=1 <−−sprzecznosc
teraz 2
0
x+1 = |x−1|
z def. wartosci bezwz.
x+1 = x−1 lub −(x−1)=x+1
1=−1 sprzecznosc, lub
−x + 1 = x+1
2x = 0
x=0
zatem odp. to x = 0
oczywiscie 2 przypadki sie nam powtarzaja, wiec mozna zauwazyc, ze jak mamy
|x| = |y|
to tak naprawde sa 2 rozwiazania.
x = y lub x = − y
Trzeci sposob
3) to sa przedzialy
1) dla x∊(−
∞;−1>
2) dla x∊ (−1;1>
3) dla x∊ (1;
∞)
wtedy :
dla 1)
−x − 1 = − x + 1
− 1 = 1 sprzecznosc
2)
x+1 = −x + 1
2x = 0
x=0 ∊ (−1;1> wiec jest ok.
3)
x+1 = x − 1
1=−1 sprzecznosc
Kazdy ze spsobow podaje jedno prawidlowe rozwiazanie, czyli x = 0.
30 paź 14:32
Ania : mimo wszystko wolę ten 2 bardziej do mnie przemawia

a skoro już to rozpisałeś to mam jeszcze
pytanie do tego
przykładu : |1−2x|+|2x−6|=x , przenosząc sb tego x na lewa stronę po rozwiązaniu otrzumuje
liczbę −5 i rozumiem
że jest to wyrażenie sprzeczne bo wartosć bezwględna nie może byc mniejsza bądz równa 0 tak? (w
odp. mam r.sprzeczne) tak sb własnie kminię że o to chyba chodzi ? dobrze mówię
30 paź 14:44
Omikron: Jack, drugi sposób trochę skomplikowałeś. Z własności wartości bezwzględnej |x|=|y| ⇔ x=y lub
x=−y
30 paź 15:25
Omikron: Nie doczytałem do końca, wspomniałeś o tym. Nieważne
30 paź 15:25
PW: To co piszesz trudno zweryfikować:
przenosząc sb tego x na lewa stronę po rozwiązaniu otrzumuje liczbę −5
− raczej świadczy o niezrozumieniu zagadnienia.
Typowy "uczniowski" sposób to rozpatrzenie równania na trzech przedziałach
− dla x ≥ 3.
Tylko na takich, bo x ≤ 0 nie warto rozpatrywać (lewa strona równania jest dodatnia, a więc i
prawa − równa x − też musi być dodatnia).
30 paź 15:27
PW: Skrócony sposób, ale dla "bystrzejszych", polega na skorzystaniu z nierówności
|a+b| ≤ |a| + |b|
prawdziwej dla dowolnych a i b. Zastosowanie tej nierówności do lewej strony równania pozwala
zauważyć, że
|1−2x+2x−6| ≤ |1−2x| + |2x−6| = x
|−5| ≤ |1−2x| + |2x−6| = x,
skąd wniosek: 5 ≤ x. Jeżeli rozwiązania równania istnieją, to muszą być liczbami z przedziału
<5,
∞).
Dla takich x badane równanie przyjmuje postać
(*) −1 + 2x + 2x − 6 = x, x∊<5,
∞)
3x = 7
| | 3 | |
Liczba |
| nie jest rozwiązaniem, gdyż nie należy do dziedziny (*). Równanie nie ma |
| | 7 | |
rozwiązań.
30 paź 15:47
PW: | | 7 | | 3 | |
Korekta. Liczba |
| , a nie |
| (przedostatnia linijka). |
| | 3 | | 7 | |
30 paź 15:50