matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna
szarlotka:
jak obliczyć pochodną m(x) = tg
4
7x
4
+ x − 2 ?
30 paź 14:09
Jack:
x' = 1 (−2)' = 0 zatem m'(x) = [tg
4
(7x
4
)]' + 1 , gdzie
1
[tg
4
(7x
4
)]' = 4tg
3
(7x
4
) * (
) * 28x
3
cos
2
(7x
4
)
30 paź 14:18
Mariusz:
Z granicy
f(x+Δx)−f(x)
lim
Δx→0
Δx
30 paź 15:11