Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności je
Maciej: Wyznacz wartości parametru m, dla których zbiorem rozwiązań danej nierówności jest przedział
(−2;0).
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję
30 paź 13:41
Maciej: Pomyłka, nie ≥6 tylko >6
Przepraszam
30 paź 13:42
Adamm: x≠0
mx≥6x
2
jeśli m<0 to
jeśli m>0 to
jeśli m=0, brak rozwiązań
| | m | |
interesuje nas kiedy m<0, a szczególnie kiedy |
| =−2 czyli m=−12 |
| | 6 | |
30 paź 13:48
Mila:
m<6x /:6
−2<x<0
m=−12
dla m=−12
Mamy:
30 paź 20:20