Trudna granica
Student: Jak obliczyć granicę lim{n−>inf}18n/n!
30 paź 13:35
Student: A konkretniej jak udowodnić że np. n! ≥ 20n
30 paź 13:45
Ania : O ile kojarzę to spróbuj z wyrażeniem (n+1)/n
30 paź 14:21
g:
Dla n > 36 jest a
n+1 < a
n/2, więc lim
n→∞ a
n = 0
30 paź 14:47
Student: @g a nie wystarczy wykazać, że już dla n ≥ 18 an > an+1?
30 paź 15:10
g: nie wystarczy. na przykład: an = 1+1/n. mamy an+1 < an, a mimo to granicą nie jest 0.
żeby granicą było 0, to musi być limn→∞ (an+1/an) < 1.
30 paź 15:35
ICSP: n! ≈ (n/e)n * √2πn.
30 paź 15:38
Student: Chodziło mi o to, że dla n=18 mamy:
a19/a18 = 18/19 < 1
30 paź 15:53
Adamm: mamy a
n+1<a
n/2<a
n
ciąg jest malejący
mamy a
n>0, oczywista nierówność
zatem ciąg jest zbieżny
oznaczmy lim a
n=g
| | 18 | |
lim an+1 = lim an |
| = 0 = g |
| | n+1 | |
zatem lim a
n = 0
30 paź 16:01
g: czym innym jest to, że dla każdego n > N jest an+1/an < 1, a czym innym że granica < 1.
30 paź 16:01
Student: Dobra

Dzięki za pomoc. Muszę to jeszcze sobie przemyśleć
30 paź 16:12