Wyznacz wszystkie pary liczb
apopek: Wyznacz wszystkie pary liczb (x, y) spełniające równanie 2x(x + y + 1) + y2 + 1 =0
Wymnożyłem wszystko i postać wygląda jakby trzeba było użyć wzory skróconego mnożenia, ale
przeszkadza mi w tym 2x2
P.s. wynik to 1 i − 1
30 paź 13:13
Adamm: 2x2+2xy+2x+y2+1=0
(x+y)2+(x+1)2=0 rozwiązanie jest jedynie gdy
x+1=0 ∧ x+y=0
x=−1 ∧ y=1
30 paź 13:16
PW: I postać wygląda jakby trzeba było ... No to tak zrób. Wskazówka: 2x2 = x2 + x2.
30 paź 13:20
apopek: Jak z postaci 2x2 + 2xy + y2 wychodzi Ci (x + y)2 ?
Nie musiało by być x2 + 2xy + y2 ?
30 paź 13:20
Adamm: masz w poście 13:20
30 paź 13:21
apopek: PW łatwo Ci mówić żebym tak zrobił jak nie umiem
30 paź 13:25