Obliczyć granicę
Wiktor: Oblicz granicę:
f(x)= √4n2−2n−1−2n
30 paź 12:45
Adamm: napisz poprawnie
30 paź 12:48
Wiktor: nie wiem w czym problem, inaczej nie potrafię zapisać
30 paź 12:51
Adamm: pech
30 paź 12:51
Wiktor: co jest niezrozumiałe?
30 paź 12:52
Adamm: no więc mamy funkcję f(x)=√4n2−2n−1−2n, z której chcemy policzyć granicę w punkcie
nie wiadomo jakim, to jest bez sensu
30 paź 12:53
Wiktor: n dąży do nieskończoności, f(n)
30 paź 12:54
Adamm: ok, ta granica jest równa lim f(x) = lim
√4n2−2n−1−2n =
√4n2−2n−1−2n
policzone
30 paź 12:54
Adamm: | | 4n2−2n−1−4n2 | |
√4n2−2n−1−2n= |
| |
| | √4n2−2n−1+2n | |
wzory skróconego mnożenia
30 paź 12:57
Wiktor: rozumiem mój błędny zapis.
limn→+∞ √4n2−2n−1−2n
nie wiem jak mam zapisać inaczej, że n dąży do nieskończoności
30 paź 12:57
Wiktor: Ja wyciągnąłem n przed pierwiastek i wyszło mi tak:
n(√4−2n−1n2−2)
30 paź 12:59
Wiktor: w takim razie mam n dążące do nieskończoności do pomnożenia przez coś co dąży do 0.
jaka jest granica?
30 paź 13:00
Adamm: 12:57
30 paź 13:01
Wiktor: Korzystając ze wzorów skróconego mnożenia u góry zostaje mi −2, a dół dąży do 0.
30 paź 13:07
Adamm: źle
30 paź 13:09
Wiktor: dobra, dzięki za pomoc w takiej formie. :−−−−−−)
30 paź 13:11
Adamm: ok, mój ostatni zapis w tym temacie
| −2n−1 | | −2−1/n | |
| = |
| |
| √4n2−2n−1+2n | | √4−2/n−1/n2+2 | |
| | −2−1/n | | −2 | | 1 | |
lim |
| = [ |
| ] = − |
| |
| | √4−2/n−1/n2+2 | | √4+2 | | 2 | |
30 paź 13:12