x
x: Obliczyć pochodną kierunkową funkcji f w punkcie P
0 w kierunku wektora a
→:
| | π | |
f(x,y)=sin(x+y), P0(0, |
| ), a→=[−1,1] |
| | 2 | |
| | 1 | | f(x0+axt,y0+ayt)−f(P0) | |
korzystam ze wzoru: f'a→(P0)= |
| limt→0 |
| |
| | |a→| | | t | |
| | 1 | | 0 | |
po podstawieniu dochodzę do momentu: |
| limt→0 |
| |
| | √2 | | t | |
z własności [U{A/0}]=±
∞ i nie wiem co dalej zrobić, czy może tak być czy jednak nie
będę wdzięczna za jakąkolwiek pomocną podpowiedź
30 paź 12:23
Adamm: | | 0 | |
przecież |
| to jest symbol nieoznaczony ... |
| | 0 | |
skorzystaj po prostu z hospitala i masz 0
30 paź 12:37
Adamm: albo inaczej
nawet bez hospitala
30 paź 12:37
g: Można też inaczej. Pochodna kierunkowa to iloczyn skalarny wektora pochodnych cząstkowych
i znormalizowanego wektora kierunkowego [df/dx; df/dy] * a/|a|
| | df | | df | |
Pochodne cząstkowe to |
| = |
| = cos(x+y) |
| | dx | | dy | |
w punkcie P
0 pochodne cząstkowe = 0, co kończy obliczenia.
30 paź 13:02