Geometria analityczna
Nowy: Odcinek o koncach c(4,2) d(2,−3) jest dłuższą podstawą trapezu. Krótsza podstawa AB jest dra
razy krótsza od odcinka CD, a jej środkiem jest punkt S(2;2,5). Oblicz współrzędne pozostałych
wierzchołków trapezu.
30 paź 12:07
===:
− długość odcinka |CD|
− współczynnik kierunkowy prostej przechodzącej przez C i D
− równanie prostej zawierającej dłuższą podstawę
− współrzędne punktów A i B
30 paź 12:16
nowy : mam długość odcinka CD, równanie prostej z dłuższą podstawą y=52x−8 ale co dalej ?
30 paź 12:35
Tadeusz:
Wykorzystaj info, że krótsza podstawa jest dwa razy krótsza od CD
30 paź 12:41
Eta:

Proste rozwiązanie

Za pomocą wektorów ( w zapisach pomijam "strzałki" dla łatwości
→
| | 1 | |
DC=[2,5] oraz z treści zadania : AS= |
| DC |
| | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
to: AS=[2−xA, 2,5−yA] = [ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
⇒ 2−xA= |
| i 2,5−yA= |
| ⇒ xA=..... i yA=.... |
| | 2 | | 4 | |
to x
B= 2x
S−x
A=..... i y
B= 2y
S−y
A =.....
30 paź 14:58