Kwadratowa
5-latek: Pierwiastki trojmianu y=3x
2+bx+15 sa liczbami calkowitymi .
Wyznacz b
Ze wzorow Viety mam
x
1*x
2= 5
jesli sa to lizcby calkowite to x
1=1 i x
2=5
Wtedy suma pierwiastkow wynosi 6 to b=−18
Jesli x
1=−5 i x
2=−1
Wtedy suma pierwaistkow wynosi (−6) wiec b=18
30 paź 11:34
===:
Nic nie zdejmuje obowiązku sprawdzenia Δ
30 paź 12:12
5-latek: juz sie witalismy
Ale delte policzyc juz po wyznaczeniu b ?
czy policzyc przed wyznaczenie tzn
Δ= b2−180 >0 to b∊(−∞,− √180)U(√180,∞) ?
30 paź 12:23
Tadeusz:
belfer pewnie żąda zaczynania od Δ dopiero potem wzory Viete'a
30 paź 12:46
Saizou :
Z tw. o pierwiastkach wymiernych mamy, że pierwiastkami mogą być liczby
{−15,−5,−3,−1,1,3,3,5,15}.
Z treści zadania wiemy, że wielomian ten ma pierwiastki, ze wzorów Viete'a mamy
x1*x2=5, czyli mamy możliwości
x1=−1 ∧ x2=−5 lub x1=1 ∧ x2=5
Obie wersje są ok, wiec otrzymujemy b=18 lub b=−18
30 paź 15:05
Mariusz:
Wzory Vieta są prawdziwe także dla pierwiastków zespolonych
30 paź 15:09