granice ciągów
Dosia: Mam do obliczenia granice następujących ciągów, ktoś pomoże, da jakąś wskazówkę jak zacząć?
wszędzie n→∞
1. lim (n2−1)*sin(1/n−1)
2. lim sin(nπ/2)
3. lim (4n+(−4)n)/32n
30 paź 10:36
Dosia: Proszę o jakąkolwiek podpowiedź
30 paź 12:34
Adamm: | | sin(1/(n−1)) | |
lim (n+1) |
| = [ ∞*1 ] = ∞ |
| | 1/(n−1) | |
30 paź 12:41
Adamm: 2. weźmy an=sin(nπ/2)
a4n=sin(2πn) = 0
a4n+1 = sin(2πn+π/2) = 1
lim a4n ≠ lim a4n+1, zatem lim sin(nπ/2) nie istnieje
30 paź 12:43
Adamm: | | 1+(−1)n | | 2*4n | |
0≤4n |
| ≤ |
| |
| | 32n | | 9n | |
| | 1+(−1)n | |
na mocy tw. o 3 ciągach lim 4n |
| = 0 |
| | 32n | |
30 paź 12:46
Dosia: dziękuję bardzo, wszystko rozumiem

mam tylko pytanie czy jeśli a
n=cos(nπ) to
również nie ma granicy bo
a
2n=cos(2nπ)=1
a
2n+1=cos(2nπ+π)=−1
30 paź 13:11
Adamm: tak
30 paź 13:13
Dosia: Zrobiłam przykład 3 tylko trochę innym sposobem w liczniku i w mianowniku powyłączałam przed
nawias 9n i również wyszło mi że dąży do zera czy mój sposób jest poprawny trzy trzeba
stosować twierdzenie o trzech ciągach?
30 paź 13:14
Adamm: w sumie to nie trzeba było ponieważ
| | 4n | | (−4)n | |
lim |
| = 0 oraz lim |
| = 0 |
| | 9n | | 9n | |
30 paź 13:18
Adamm: można było się powołać na granicę lim qn gdzie |q|<1
30 paź 13:19
Dosia: właśnie to samo mi wyszło po skróceniu, jeszcze raz dziękuję za pomoc
30 paź 13:19