równania różniczkowe II rzedu metoda uzmiennnia stałej
dipsi: Proszę o sprawdzenie, coś wychodzi mi inaczej niż w odpowiedzi
Metoda uzmienniania stałych rozwiaz równanie
y''(t)+3y'(t) +2y(t)= e
(−t)
y''+3y'+2y=0
wielomian charakterystyczny
λ
2+3λ+2=0
pierwiastki
λ
1=−1 λ
2=−2
φ=c
1*e
−t+c
2*e
−2t
teraz układ równań
c
1'*e
−t+c
2'*e
−2t=0
−c
1'*e
−t − 2c
2'*e
−2t=e
−t
pierwsze równanie mnożę przez e
t
| | c2' | |
c1'+c2'* e−t=0 ⇒ c1'=− |
| |
| | et | |
drugie równanie też mnożę przez e
t i otrzymuje
−c
1'−2c
2'*e
−t=1
wyznaczone w pierwszym równanie c
1' podstawiam do pierwszego równania
c
2'=−e
t
c
1'=1
c
2=−e
t
c
1=t
φ=t*e
−t−e
t*e
−2t = t*e
−t−e
−t
czyli y=c
1*e
−t+c
2 *e
−2t +t*e
−t−e
−t
w odpowiedziach wychodzi
y=c
1*e
−t+c
2 *e
−2t +t*e
−t
proszę o pomoc
30 paź 09:21
Jack: Ja na tym wszystkim sie nie znam, ale jesli mamy
λ2+3λ+2=0
To pierwiastkami sa 2 i 3 a nie −2 −3
30 paź 09:44
dipsi: no pierwiastki są chyba dobrze policzone, policz deltę i pierwiastki
30 paź 09:53
ICSP: Dlaczego nie dodałeś równań stronami?
30 paź 09:59
dipsi: w którym miejscu?
30 paź 10:11
dipsi: ale to na jedno wychodzi
30 paź 11:10
dipsi: Pomoże ktoś?
30 paź 15:20
jc:
c1' e−t + c2' e−2t =0
c1' e−t + 2 c2' e−2t = − e−t
Stąd c1' = 1, c2' = −et.
czyli c1 = t, c2 = −et
Stałe (duże C1, C2) możesz uwzględni tu lub w innym miejscu.
y = t e−t + e−t + C1 e−t + C2 e−2t
30 paź 15:41
dipsi: Czyli mam dobrze?
30 paź 17:40