Kwadratowa
5-latek: | | b | |
jeden z pierwiastkow trojmianu y=ax2+bx+c jest rowny − |
| |
| | a | |
Oblicz c
−U{b}[a} to jest suma pierwiastkow z Viety
czyli x
1+x
2 = −U{b}[a}
| | b | |
jesli wobec tego np x1=− |
| to x2=0 |
| | a | |
| | c | |
To nalezy z tego wnioskowac ze na podstawie nastepnego wzoru x1*x2= |
| to c=0 |
| | a | |
I taka odpowiedz bym udzielil
30 paź 00:25
30 paź 00:28
5-latek: Juz rozumiem . dziekuje
30 paź 00:30
Adamm: wiesz, ja tylko podałem trochę inne podejście, twoje rozwiązanie jest jak najbardziej poprawne
30 paź 00:32
5-latek: Dobrze
30 paź 00:46