Karol: Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworkątnego, którego przekątna podstawy ma
długość 5√2 cm, a pole powierzchni całkowitej jest równe 276 cm2
5 lis 17:20
marysia:
d = aV2 ----przekatna kwadratu
więc aV2 = 5V2 => a= 5 cm bok podstawy(kwadratu)
P c = 2a kw +4ah podstawiamy za a=5 cm
2*25 +4*5*h = 276
20 h = 276 - 50
h = 11,3 cm
V = a kw *h V = 5*5*11,3 = 25*11,3 = 282,5 cm sześćciennego

5 lis 17:31
Karol: Bardzo dziękuje, teraz to się stało oczywiste
5 lis 17:36
marysia: OK

cieszę sie że pomogłam
5 lis 18:03