dobry wieczor. prosze o pomoc w rozwiazaniu liczby zespolonej, zapisaniu w posta
deluk: dobry wieczor. prosze o pomoc w rozwiazaniu liczby zespolonej, zapisaniu w postaci
trygonometrycznej, obliczeniem jej modulu |z| i arg z
29 paź 21:35
PW: Wskazówka
(−1 + i)2 = (−1)2 + 2•(−1)•i + i2 = 1 − 2i − 1 = −2i,
a więc obliczenie 12. potęgi licznika nie sprawia trudności. Pomyśl, czy mianownik też ma taką
przyjemną właściwość.
29 paź 21:46
Mila:

z
1=−2+2i
|z
1|=
√22+22=
√8
| | 3π | |
α= |
| łatwo doczytac z ukł. wsp. |
| | 4 | |
| | 3π | | 3π | |
z1=2√2 *(cos |
| +i sin |
| } |
| | 4 | | 4 | |
z
2=1−
√3
|z
2|=
√1+3=2
II sposób na wyznaczenie argumentu
kąt IV ćwiartki
| | 5π | | 5π | |
z2=2*(cos |
| +i sin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 86 | | | | 3π | | 3π | | (cos12* |
| +i sin12* |
| ) | | | 4 | | 4 | |
| |
= |
| * |
| = |
| | 212 | | | | 5π | | 5π | | (cos12* |
| +i sin12* |
| ) | | | 3 | | 3 | |
| |
| | 218 | | (cos9π+i sin9π) | |
= |
| * |
| = |
| | 212 | | (cos20π+i sin20π | |
=2
6*(cos(−11π+i sin (−11π)=
=2
6*(cos(−11π+12π)+i sin(−11π+12π)
=2
6*(cosπ+i sin π)
Postać wykładnicza
z=2
6*e
iπ=64e
iπ
29 paź 22:14
PW: Dla pokazania, że można "algebraicznie" dokończmy pomysł z 21:46.
Licznik jest równy
2
12(−2i)
6 = − 2
18.
Jak łatwo zauważyć
(1 −
√3i)
3= 1 − 3
√3i + 3(
√3i)
2 − (
√3i)
3 = 1 − 3
√3i − 9 + 3
√3i = − 8,
wobec tego mianownik jest równy
(− 8)
4 = 2
12.
Badana liczba jest więc ilorazem
Jej moduł jest równy |−64| = 64, argument oczywiście jest równy π, postać trygonometryczna
64(cosπ + i sinπ), postać wykładnicza 64e
iπ.
Warto liczby −1+i oraz 1−
√3i zapamiętać jako łatwe do potęgowania metodą algebraiczną.
30 paź 13:15