Sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa dla R
threenuc: Sprawdź czy funkcja jest różnowartościowa dla zb. liczb rzeczywistych
f(x) = 3x2 − 3−x (pierwszy czlon to 3 do potegi x przez 2, bo cos zle sie wyswietla)
Na uczelni używamy sposobu f(x1) = f(x2)
Ja dochodzę do 3x1 − 3−x1*2 = 3x2 − 3−x2*2 i się zacinam
Dzięki z góry.
29 paź 20:01
Adamm: 3x1−3x2=2(3−x1−3−x2)
3x232x1−3x132x2=3x22−3x1*2
3x23x1(3x1−3x2)+2(3x1−3x2)=0
3x23x1=0 lub 3x1−3x2=0
x1=x2
29 paź 20:15
Adamm: powinno być zamiast 3x13x2=0, 3x13x2+2=0 ale to nic nie zmienia
29 paź 20:17