Wykaż równość za pomocą indukcji matematycznej.
takijeden: Metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n zachodzi
równość:
| | 1 | |
1 + 13 + (13)3 + ... + (13)n = 12(3 − |
| ) |
| | 3n | |
| | 2 | | 3 | |
Przy przekształcaniu równania dla n+1 wychodzi mi |
| = |
| |
| | 3n+1 | | 3n+1 | |
29 paź 20:00
PW: Nie rozumiem reguły tworzenia kolejnych wykładników.
29 paź 20:02
takijeden: Pierwsze to podstawiłem wyrażenie po lewej stronie z założenia..
| | 1 | | 1 | |
12(3 − |
| ) + (13)n+1 = 12(3 − |
| ) |
| | 3n | | 3n+1 | |
| | 1 | |
Później korzystałem z tego, że (13)n+1 = |
| |
| | 3n+1 | |
Po pozbyciu się ułamka 1/2 i trójki wychodzi:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| + 2 * |
| = |
| |
| | 3n | | 3n+1 | | 3n+1 | |
A już z tego by wynikało, że:
29 paź 20:49
PW: Nie zrozumiałeś, co napisałem o 20:02.
29 paź 20:59
takijeden: Reguła jest taka że podnosisz 1/3 od potęgi zerowej do n'tej.
Czyli dla n=1 masz (1/3)0 + (1/3)1 = 1+1/3
29 paź 21:04
takijeden: Czyli w pierwszym poście błędnie to napisałem, za co przepraszam

Powinno być: 1 + 1/3 + (1/3)
2 + ... + (1/3)
n
29 paź 21:05
PW: iii … jeszcze nie rozumiesz.
29 paź 21:06
PW: A, teraz już tak.
29 paź 21:07
takijeden: Jednak to nic nie zmienia, jeśli chodzi o treść w moim 2 poście.
29 paź 21:14
PW: Dowód indukcyjny polega na tym, że np. lewą stronę przekształcamy tak, by pokazać, że jest
równa prawej (korzystając po drodze z założenia indukcyjnego).
Z tego co napisałeś, wygląda że nie działasz w ten sposób, lecz rachujesz tak, jakby prawa
strona równości, którąś masz wykazać, była równa lewej (w takim razie chcesz coś wykazać
korzystając z tezy).
29 paź 21:24