Rozwiąż równanie
Pan Kalmarek: |x3−x2|=x
Podniosłem to wszystko do kwadratu i wynik wyszedł mi x=0 ale jest też drugi x=1+√52
podany w odpowiedziach ale nie wiem jak do tego dojść
29 paź 18:45
Paweł: x
3−x
2=x v x
3−x
2=−x
Teraz licz
29 paź 18:51
Paweł: Potem wyłącz x.
29 paź 18:52
5-latek: |x3−x2|= |x2(x−1|
z wlasnosci wartosci bezwzglenej mamy =|x2|*|x−1|= x2*|x−1|
masz x2*|x−1|=x teraz licz
29 paź 18:53
Pan Kalmarek: x(x2−x−1)=0 ∨ x(x2−x+1)=0
x=0 x=0
Δ=1+8=9 Δ<0
x=2 ∨x=−1 podstawiam 2 i −1 nie spełniają równości wiec wychodzi ze x=0 ale jeszcze w
odpowiedzi jest x=1+√52. Może coś źle robię ale nie mogę dojść do wyniku
29 paź 19:18
5-latek: Czemu ja juz sie nie dziwie ?
Δ=5
29 paź 19:24
Omikron: W pierwszym przypadku źle deltę policzyłeś. Oprócz tego jeszcze konieczny warunek na początku
x≥0
29 paź 19:24
PW: Chłopaki, męczycie się dziwnie. Na pierwszy rzut oka widać, że rozwiązań ujemnych nie ma (lewa
strona jest nieujemna).
Wobec tego rozwiązujemy równanie
|x
3 − x
2| = x, x ≥ 0
|x
2(x−1| = x
Jednym z rozwiązań jest x
0 = 0. a dla pozostałych x > 0 rozwiązujemy równanie
|x(x−1)| = 1.
Dla x > 1 ma ono postać
x(x−1) = 1, czyli x
2 − x − 1 = 0, x > 0
| | 1+√5 | |
− rozwiązaniem jest właśnie |
| . |
| | 2 | |
Dla x∊(0, 1) równanie ma postać
x(−x+1) = 1, czyli −x
2 + x − 1 = 0
− rozwiazań nie ma.
29 paź 19:34