tryg
edd: zapisz w postaci iloczynu 1+sinα+cosα
| | 90+α | | 90−α | |
1+sinα+cosα = sin90 + sinα + cosα = 2sin |
| cos |
| + cosα |
| | 2 | | 2 | |
jakis pomysl co dalej zrobic?
29 paź 18:25
ICSP: | | α | | α | | α | | α | | α | |
1 + sinα + cosα = sin2 |
| + cos2 |
| + 2sin |
| cos |
| + cos2 |
| − |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 paź 18:28
edd: nie widze jak to rozwiazać

moglbys rozpisac albo co dalej zrobic?
29 paź 19:50
edd: udalo mi sie rozwiazac to ale inaczej niz pokazales
http://imgur.com/a/YbFm1
mozes wyjasnik jak to zrobic twoim sposobem bo moze jest szybszy i prostszy
29 paź 21:52
5-latek: sin
2α+cos
2α=1
ale tez
tak samo
sin
22x+cos
22x=1 (tak na marginesie
29 paź 21:57
Eta:
Ze wzorów ( powinny być Ci znane skoro uczysz się trygonometrii ) ( są też w tablicach:
| | α | | α | | α | |
1+cosα= 2cos2 |
| i sinα= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | π | | α | |
i sin |
| +cos |
| = √2cos( |
| − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
1+cosα+sinα=............................
29 paź 22:02