podstawówka ułamki
artur: Jak wytłumaczyć dla osoby z podstawówki takie zadanie: za 0,75m materiału zapłacono 15 zł 30
gr. Ile kosztuje 1m tego materiału?
Ja tłumaczę to siostrze z proporcji:
3/4m−15,30zł
1m−x
czyli x=(15,3):(3/4)=20,40
ale ona tego nie rozumie? Jak jej to wytłumaczyć?
29 paź 17:36
Mila:
| 3 | |
| m materiału kosztuje 15zł 30 gr |
| 4 | |
| 1 | |
| m materiału kosztuje 3 razy mniej, czyli 15zł 30gr:3=5zł 10 gr |
| 4 | |
1m materiału kosztuje 4 razy więcej, czyli
5zł 10gr*4=5zł*4+10gr*4=20zł 40 gr.
29 paź 17:45
artur: dzięki logiczne przecież...

pozdrawiam
29 paź 17:49
Mila:

Myślę, że dziecko zrozumie.
29 paź 17:54