rów
lin: jak rozwiazć
(x+1)2+(x−1)2=16
29 paź 17:19
lin: sory miało być
(x+1)4+(x−1)4=16
29 paź 17:19
ICSP: a4 + b4 = (a2 + b2)2 − 2(a2b2)
29 paź 17:24
5-latek: zobacz na wzory
(a+b)4 = i (a−b)4
Jest jeszcze jeden sposob ale mozesz go nie zrozumiec dlatego nie bede tutaj pisal
29 paź 17:25
Mila:
1) podnieć do czwartej potęgi i zredukować,
albo
2)
[(x+1)
2+(x−1)
2]
2−2*[(x+1)(x−1)]
2=16
[x
2+2x+1+x
2−2x+1]
2−2*(x
2−1)
2=16
[2x
2+2]
2−2*(x
4−2x
2+1)=16
4*(x
2+1)
2−2x
4+4x
2−2−16=0
4(x
4+2x
2+1)−2x
4+4x
2−18=0
2x
4+12x
2−14=0
x
4+6x
2−7=0
Δ=36+28=64
| | −6−8 | | −6+8 | |
x2= |
| <0 nie odp. lub x2= |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
x
2=1⇔x=1 lub x=−1
29 paź 17:31