kombinatoryka
Slava: Grupa przyjaciół: 5 dziewcząt i 3 chłopców wybrała się do kina.
Wśród nich byli Marzena i Karol.
Ponieważ nie było wolnych miejsc dla wszystkich w jednym rzędzie,
więc zakupili cztery bilety z miejscami obok siebie w rzędzie czwartym i
cztery bilety z miejscami obok siebie w rzędzie ósmym.
Na ile sposobów mogą zająć te miejsca, jeśli Marzena i Karol chcą siedzieć obok siebie?
29 paź 16:50
Mila:

2*(3*2)*6!
wybór rzędu dla M i K, wybór miejsc przez M i K w ustalonym rzędzie,
pozostałe osoby mogą zająć miejsca na 6! sposobów
29 paź 17:39
Slava: Mila: Bardzo dziękuję
29 paź 18:50
Slava: Restauracja „Międzynarodowa" serwuje 12 dań kuchni polskiej, 10 dań kuchni węgierskiej i
8 dań kuchni czeskiej. Na ile sposobów można w tej restauracji wybrać
dwa różne dania, z których co najmniej jedno należy do kuchni polskiej?
29 paź 18:51
Slawa: Bardzo bardzo dziękuję
29 paź 22:18
Slawa: W odpowiedzi jest 282. Pewnie jest tam błąd.
29 paź 22:23
Mila:
Dobrze jest w odpowiedzi ma być tak:
12P,10W,8C
Nie jest ważna kolejność w wyborze dań .
dwa różne k. polskiej
lub
jedno k. polskiej drugie k. węgierskiej
lub
jedno k. polskiej drugie k. czeskiej
29 paź 22:31
Slawa:
| | 12 | |
chyba że |
| *11+12*10+12*8=282 to jest chyba bez sensu |
| | 2 | |
29 paź 23:23
Mila:
| | | |
Oj, | to już masz wybrane dwa dania. |
| | |
Kopiowałam i przez pomyłkę zostawiłam 11.
Ma być:
| |
+12*10+12*8=6*11+120+96=282 |
| |
29 paź 23:31
Mila:
Jeśli masz odpowiedź do zadania, które tu wpisujesz, to podawaj w przyszłości.
29 paź 23:34
Slawa: Dziękuję bardzo. Na pewno będę pisała odpowiedzi.Przepraszam
29 paź 23:38
Mila:

powodzenia.
29 paź 23:53