matematykaszkolna.pl
linux hej: cat > plik.txt ..tu wpisać tekst.. ctrD − tworzenie pliku tekstowego. no i chcę utworzyc plik, wpisuje jakiś tekst naciskam ctrl+d i nic się nie dzieje ktoś coś pomoże
29 paź 15:03
b.: nie wiem, u mnie działa mozesz tez uzyc np. edytora nano
29 paź 15:09
Dziadek Mróz: Jakie ma uprawnienia katalog w którym zapisujesz? ls −la ../ Czy posiadasz uprawnienia w ACL do tworzenia plików? getfacl ../ Powinieneś mieć linijki mniej więcej: # file: somedir/ # owner: root # group: admin user::rwx group::rwx mask::rwx other::r−x Jeżli w zielonej linijce nie masz rwx to nie będziesz mógł pisać, skontaktuj się z root−em :D A jeżeli jako owner: hej \\group: hej to po prostu dodaj sobie uprawnienia do pisania: chmod 644 ../ lub setfacl −m u::rwx ../ Piszę z głowy bo nie mam pod ręką linuksa, opieram sie na manualu w sieci. ACL nie jest obowiązkowe, ale chmod już tak. Naucz się korzystania z tego narzędzia, poczytaj manual: man chmod
29 paź 16:11
Dziadek Mróz: Użyj edytora McEdit, Nano lub Vi. Zależy który jest zainstalowany. Najlepszy jest McEdit bo można go jako tako z terminala wyklikać ;)
29 paź 16:19
52: Jeśli chcesz tylko utworzyć plik z jakimś tekstem to wystarczy gedit plik otworzy ci się okienko i piszesz zapisujesz Ctrl+X Ctrl+S a wychodzisz Ctrl+Q
29 paź 16:39
Dziadek Mróz: Mnie się wydaje, że kolega hej ma zajęcia z obsługi linuxa, więc został rzucony na głęboką wodę w czarne otchłanie wód terminala xTerm
29 paź 17:30