Dowód wzoru dwumianowego Newtona - wyjaśnienie przejścia
takijeden: Witam!
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jedno przejście w dowodzie wzoru dwumianowego Newtona?
n
| | | |
(a+b)n+1= ... = an+1 + ∑ | an−k+1bk= |
| | |
k=1
n n+1
| | | | | | | |
= | an + ∑ | an−k+1bk = ∑ | an−k+1bk c.n.u |
| | | | |
k=1 k=0
| | | |
Konkretnie chodzi mi o przejście an+1 w | an. Nie rozumiem na jakiej podstawie można |
| | |
tak to przekształcić.
29 paź 15:02
29 paź 20:35
takijeden: Ale jak to się ma do an+1? Ten wzór wiem, że był zastosowany przy innym przejściu, ale w tym
o który pytam akurat tego nie widzę.
29 paź 20:51
PW: Cały ten wywód z 15:02 jest do niczego.
(a+b)n+1 = (a+b)(a+b)n
− jakoś tego nie widzę.
29 paź 20:55