ciągi
Aa: Czy liczby w podanej kolejności sa wyrazami tego samego ciagu arytmetycznego
a)2−3
√3 ,
1√3+2, 2+
√3
b)
√3,4,
√5
Proszę o pomoc i z góry dziękuję
29 paź 14:58
PW: b) Nie powiedzieli w treści zadania, czy podane liczby są
kolejnymi wyrazami ciągu. Można
więc rozumowac tylko tak:
− Jeżeli są to wyrazy ciągu arytmetycznego o różnicy
r, to
4 −
√3 = mr i
√5 − 4 = nr,
gdzie m i n są liczbami naturalnymi. Wynikałoby stąd, że
czyli że liczba
jest wymierna.
Wystarczy pokazać, że tak nie jest.
29 paź 15:08
Aa: Mogłabym skorzystać ze wzoru a3 −a2 =a2 −a1 ?
29 paź 15:14
PW: Gdyby w treści zadania było są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Takiego
sformułowania nie ma.
29 paź 15:21
Aa: Rozumiem, bardzo dziękuję za pomoc
29 paź 15:26
Eta:
| | a+c | |
a,b,c −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ b= |
| |
| | 2 | |
sprawdzamy:
taki ciąg nie jest arytmetyczny
b) podobnie......................
29 paź 16:10
PW:
Eta, ale w treści zadania nie powiedzieli, że tworzą ciąg arytmetyczny, lecz
są wyrazami ciągu arytmetycznego − dlaczego zakładasz że kolejnymi?
29 paź 19:19
PW: | | √3 | |
W zadaniu a) różnicą ciągu jest |
| : dodając do pierwszego z podanych wyrazów |
| | 3 | |
| | √3 | | √3 | |
10• |
| otrzymujemy drugi z podanych wyrazów, a dodając do niego 2• |
| − trzeci. |
| | 3 | | 3 | |
| | √3 | |
Odpowiedź: Tak, podane liczby są wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego o różnicy |
| |
| | 3 | |
29 paź 19:55