łącznosc
Maciek: Algebra
Wykazać, że działanie jest łączne w zbiorze R
a,b,c sa dowolne
L =a*(b*c)=a*c=c
P=(a*b)*c=b*c=c
Abosulutnie tego nie rozumime dlaczego a*c =c i b*c rowna sie c? Mam to odczytywac z jakiejs
tabelki czy skad?
Mozecie mi to wytlumaczyc? Pozdrawiam
29 paź 14:34
PW: A jak Ci odpowiedzieć, gdy nie podałeś definicji działania?
29 paź 14:36
Maciek: a*b=b
29 paź 14:37
g: Musisz mieć jakąś definicję działania * dla którego dowodzisz łączności.
Na przykład pasowała by definicja a*b = b.
29 paź 14:39
PW: Oznacza to, że wynik działania "*" jest drugim elementem pary − wszystko jest w porządku.
Zgrabniej by było podać definicję w postaci x*y = y
29 paź 14:41
Maciek: Aha czyli to działa L=a*(tutaj wybieram c, jako drugi element) = a*c=c
Rozumiem, dziękuje ślicznie
29 paź 14:43
Maciek: A jeszcze zapytam.
Czy jeżeli już w pierwszym działaniu, czyli sprawdzaniu czy działanie jest przemienne wyjdzie,
że nie jest to czy jest dalej potrzeba liczenia łączności, elementu neutralnego i odwrotnego?
Czy też jeżeli pierwsze wychodzi fałszywe to reszta też jest fałszywa?
29 paź 15:15
Adamm: mamy to działanie w zadaniu tak?
weźmy je za przykład
przemienne oczywiście nie jest, ale łączne już tak
wywnioskuj
29 paź 15:23